2008 októberének egyik szombatján volt szerencsém meglátogatni két Felső-ausztriai várost, Steyr-t és Linzet. Az utazást az egyik magyarországi áramszolgáltató intézte, a programot a Kisalföld Volántourist szolgáltatta. A járművünk az FKU-449, vagyis egy MAN Lion’s Coach volt.

Az utasok többsége, beleértve engem is, Győrből indult, majd néhány mosonmagyaróvári utas felvétele után meg sem álltunk Ausztria közepéig.
 
A már korán reggel elfogyasztott nagy mennyiségű sörnek és pálinkának köszönhetően az első megállóhely egy St. Pölten melletti autópálya-pihenőhely volt. Itt a különböző osztrák magánbuszok hada sorakozott fel, így kihasználtam a lehetőséget és megörökítettem mindet. Néhányat be is mutatnék:
A buszunk a fent említett Sankt Pölten melletti pihenőhelyen.
Ez a kocsi a német határ melletti Braunau am Inn-ből érkezett.
Ez a Serta a rendszám tanúsága szerint valahonnan Salzburg környékéről származik.
Ez a kocsi a Neunkircheni Retter Reisen tulajdonában áll. A Retter Reisen a Puchberg-i bejegyzésben említett Retter Linien-el egy cégcsoportba tartozik, kizárólag turista buszokat üzemeltet.
Vöcklabruck-i Van Hool.
 
A körülbelül 20 perces pihenő után tovább indultunk Steyrbe. Utunk dimbes-dombos vidéken vezetett keresztül.
Egy Steyr-i Lion's City, a város hosszan elnyúló Fő terének elején.
 
Steyr Felső-Ausztriában található, az Enns és a névadó Steyr folyók találkozásánál. 980 körül alapították, ezzel Ausztria legidősebb városa.
Kis érdekesség: a régi mesék közül sok úgy kezdődik hogy: „Túl az Óperencián”. Ez németül úgy hangzik hogy „Ober Enns”, vagyis az Enns folyón túl. Ez arra utal hogy a Honfoglalás körül felmenőink nem csak a Dunántúlt, hanem az Alpokalját, valamint az Alpok keleti lejtőit is elfoglalták. Az Enns folyó volt az országhatár, illetve azon túl már teljesen más volt a kultúra is. A magyarok később meséltek az ott tapasztaltakról, innen származik az „Ober Enns” valamint az ebből magyarosított „Túl az Óperencián” kifejezés.
Egy teljes reklámos NM 223-as érkezik az "Óperencián túlról".
A mesék tanúsága szerint a város vasútállomása, valamint az autóbusz állomások is
az "Óperencián" túl vannak.
 
Steyr-nek ma kb. 40000 lakosa van. A város tömegközlekedéséért a Stadtbus Steyr felelős. 14 vonalon kb. 30 autóbusszal szolgálják a város lakóit.
A 14 vonal mindegyike a város vasútállomásától indul a külvárosokba, illetve az onnan légvonalba mindössze párszáz méterre lévő főtérre. Az átlagos követési idő hétköznapokon 15, hétvégén 30 perc.

A helyi busz pályaudvar a Vasútállomás mellett található, ezzel kiváló átszállási kapcsolatot biztosítva a vasútra.
A Fő tér eléréséhez a buszoknak a szűk Városkapun keresztül kell áthajtaniuk.

Ezután kb. 100 métert egy szűk utcában tesznek meg.

Végül a hosszan és szélesen elhelyezkedő Fő térre érkeznek.
A tér érdekessége hogy az éttermek, kocsmák terasza magán az úttesten van, ezzel kihasználva a rendelkezésre álló széles teret.
 
A jelenlegi járműpark kizárólag alacsonypadlós, MAN típusú autóbuszokból áll. Azonban Steyr mégsem olyan egyhangú mint például Sankt Pölten, ahol a helyi járatokat kizárólag Mercedes Citarokkal végezik. Steyr-ben van néhány MAN NM 223-as amelyek a 4-es, 6-os és 7-es viszonylatokon közlekednek. Az 1-es vonalon csuklós kocsik, tehát MAN NG 363-asok és Lion’s City G-k közlekednek. A többi viszonylaton MAN NL 283-asok és Lion’s City-k közlekednek. Néhány évvel ezelőtt még biztosan volt néhány NL 222-es is a városban, tartalék járműként még akár mindig közlekedhet belőle pár darab, de én ott jártamkor egyet se láttam.
MAN NM 223-as a Pacher Gasse-n.
MAN NL 283-as érkezik a Vasútállomáshoz.
Ez a Lion's City éppen a Vasútállomásnál töltötte a pihenőjét.
Egy Lion's City G érkezik ugyanide.
 
Az elővárosi autóbuszvonalakon természetesen itt is a Postbus dolgozik. A helyközi pályaudvar a vasútállomás felett található, de sajnos a sötétsége miatt fotózni ott nem igazán lehet.

Egy Linzbe közlekedő MAN NL.
 
Steyr után Linz felé vettük az irányt.

A Lion's City a Vasútállomás, a Lion's Coach pedig Linz felé folytatta útját. A kép a Fő téri végállomásnál készült.
 
Folyt. Köv.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agria-arrabona.blog.hu/api/trackback/id/tr1001755665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Credo.Blog · http://credo.blog.hu 2010.02.13. 22:41:09

Hátulról a harmadik kép igen hangulatos. Tetszik!

Chester_HUN 2010.02.14. 19:43:35

Örülök hogy tetszik.

balakaa 2010.02.14. 23:11:27

Jó kis poszt. Ha lehet, még ilyet! ;-)

Chester_HUN 2010.02.15. 15:18:49

@balakaa: Lesz még ilyen, csak türelem;)
süti beállítások módosítása