Sankt Pölten Alsó-Ausztria tartományi fővárosa, Bécstől kb. 65 km-re nyugatra, a Traisen folyó partján található. Valamivel több mint 50.000 fős lakosságával a tartomány legnépesebb és legnagyobb városa.

A városban 1910-től, rövid 1945-ös megszakítással, egészen 1976-ig volt egy villamos vonal, melynek segítségével megindult a tömegközlekedés. Ezt követte 1927-ben 8 autóbusz vonal, amelyek száma a II. Világháborúig 14-re növekedett. Jelenleg 11 vonalon folyik a város tömegközlekedése.
 
A 09-es jelzésű autóbusz vonal járata érkezik a Vasútállomáshoz. Érdekesség hogy a kijelzőn nem csak az úticél, hanem a közbenső megállók közül is fel van tüntetve néhány. Egyáltalán nem tartom rossz ötletnek.
 
A város fő tömegközlekedési csomópontja a Vasútállomás, amit a 11 vonalból 10 érint. Ez a 10 vonal általában valamely külső városrészből indul, melyek ezután a belváros érintésével egy, a város másik végén lévő városrészbe mennek tovább. Ennek köszönhetően viszonylag kevés vonallal a teljes város lefedhető. A Vasútállomástól indulnak az elővárosi buszok, a bécsi gyorsvasút illetve a Marizellerbahn is.
P-NBUS 3 rendszámú Mercedes Citaro indul a Vasútállomástól, a 07-es vonalon.
 
 
Az  autóbuszok többségét a Postbus alvállalkozója, a StadtBus Lup üzemelteti, néha azonban a Postbus is besegít. A Stadtbus Lup kizárólag földgáz üzemű, szóló Mercedes Citaro-kat üzemeltet.
Első generációs Citaro a Vasútállomsánál. A járművezetők a kép készítése előtt néhány másodpercel váltották egymást.
Második generációs Citaro a Belvárosban. Ezeket már 3 ajtóval rendelték.
Postbus-os Citaro helyi járaton. A háttérben látható a Mariazellerbahn motorvonata is.
 
Az elővárosi járatokat, csak úgy mint Ausztria nagy részén, itt is a Postbus végzi, meglehetősen vegyes járműparkkal.
MAN SÜ 313-as tölti pihenőidejét a Vasútállomás mellett.
3-tengelyes MAN ÜL XX3 a Vasútállomás előtti téren.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agria-arrabona.blog.hu/api/trackback/id/tr151698444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DRtorgyi 2010.01.25. 21:38:51

Vasútállomsához. Vasútállmástól

DRtorgyi 2010.01.25. 22:05:26

Sankt Pölten egyébként tényleg jó hely.

Chester_HUN 2010.01.26. 17:19:20

@DRtorgyi: Több szem többet lát;) Javítva, köszönöm szépen!
süti beállítások módosítása